Svenska Odlingens Vänner (SOV)

Föredrag & Seminarier

Myter & Mysterier – Föreläsning 13 november

Myter bland estlandssvenskarna och ännu längre bort!

Hör Jonathan Lindström författare och arkeolog och Mattias Reinholdson, redaktör för Kustbon berätta om legender och sägner.

Söndag 13 november
Tid: 11:30 – 14:00
SOVs lokaler, Wallingatan 34, 5 tr
Föranmälan till: info@estlandssvenskarna.org

I en bok från 1855 finns två av de mest kända legenderna från de estlandssvenska områdena. Den ena handlar om ett bröllop i Bussby på Ormsö, där djävulen sägs ha spelat säckpipa och lurat ner en hel by i Östersjön. Det enda vi vet säkert är att byn försvann då på 1630-talet. Och vem är Vita damen, som visar sig i ett fönster i den gamla biskopsborgen i Hapsal när fullmånen lyser i augusti?

 

 

Program:

11.30 ”Bröllop, Djävulen och Gubben i månen”. Jonathan Lindström, författare och arkeolog, berättar om sägner från Ormsö och Europa, och om hur modern sägenforskning låter oss följa människans berättande ända tillbaka till stenåldersjägarna under istiden.

13.00: ”Vita damen i Hapsal” eller ”Hur min 93-åriga vän med smartphone dödade en myt för mig”. Mattias Reinholdson, redaktör för Kustbon, om legenden om kvinnan som visar sig i biskopsborgen när fullmånen lyser i augusti.

Kaffe och smörgås i pausen.

Evenemanget är den del av Arkivens Dag 2022 – Myter och mysterier.

 

Fotografier:

Älvalek av August Malmström 1866, Nationalmuseum

Jonathan Lindström & Mattias Reinholdson, SOV

Djävulen med säckpipa, karikatyr från 1766, British Museum print J,1.111

Vita damen i kapellfönstret, Hapsals biskopsborg, J. Grüntal