Unikt instrument på Eurovision Song Contest i Malmö
Vad vore naturligare än att gruppen Puuluup vinner mello-finalen i maj? Talharpa har spelats åtminstone sedan vikingatiden. Få musikinstrument kan sägas vara lika all-europeiska som talharpan. Den och snarlika instrument har spelats på Brittiska öarna, i Norden och Karelen, i Österrike, Ryssland och i Gammalsvenskby i Ukraina.
Talharpan övergavs dock i land efter land. Till slut spelades den nästan bara av estlandssvenskarna på Ormsö utanför Estlands västkust.
Redan på 1920-talet visste estlandssvenskarna – och särskilt Ormsöborna – att de hade ett unikt instrument. 1944 kom de flesta av dem som flyktingar till Sverige.
På de sång- och dansfester som hållits 2013, 2016 och 2021 i Hapsal har sånger och melodier framförts med talharpor. Länken visar den förra sångfesten 2021. En mindre talharpsorkester spelar ungefär vid 3:33:45 och 4:06:00. Flickorna och kvinnorna är klädda i de traditionella Ormsödräkterna. Till sommarens sång- och dansfest den 6 juli i Hapsal har redan ett 40-tal talharpsspelare anmält sig.
Den 17 februari valde esterna gruppen Puuluup att representera Estland i Eurovision Song Contest i maj. Ramo Teder och Marko Veisson har lärt sig att spela talharpa på Ormsö. Till sin hjälp i Malmö har de Kristjan Jakobson, Karl Kivastik, Mihkel Tamm och Priit Tomson från gruppen 5miinust. Bidraget heter ”(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”, som på svenska betyder ungefär ”Vi vet (ännu) inget om (dessa) droger”. Här är bidraget med engelsk översättning: www.youtube.com/watch?v=rgnG6QN6fec
Tre artiklar om talharpor:
En som forskat hur instrumentet räddades av några få spelmän och på senare år börjat växa i uppmärksamhet i Estland är amerikanen Ain Haas, född i Sverige med estniska föräldrar. I estlandssvenskarnas tidskrift Kustbon har han skrivit ett par faktaspäckade artiklar om hur instrumentet räddades av några få entusiaster. Hans texter finns också i en sammanfattning.
Kustbon juni 2019 Nya upptäckter om talharpan av Ain Haas