Svenska Odlingens Vänner (SOV)

442 Vikingaskelett DNA-analyserade

Artikeln är översatt till svenska med Google

442 Forntida vikingaskelett innehåller DNA-överraskningar – Matchar ditt Y- eller mitokondriella DNA

Klicka på bilden för att komma till artikeln

 

 

 

 

I går publicerades artikeln “Population genomics of the Viking world” i tidskriften Nature av Margaryan et al, en kulmination på 6 års arbete.

Bara några timmar senare publicerade Science Daily artikeln,   “World’s largest DNA sequencing of Viking skeletons reveals they weren’t all Scandinavian.” (“Världens största DNA-sekvensering av vikingaskelett avslöjar att de inte alla var skandinaviska.”)

Science-tidningen publicerade “’Viking’ was a job description, not a matter of heredity, massive ancient DNA study shows.” (”Viking” som var en arbetsbeskrivning, inte en fråga om ärftlighet, visar massiva antika DNA-studier. ”) National Geographic skrev här och CNN här.

Alla Vikingar var inte skandinaviska – eller blonda

Va??? Det är inte alls vad vi trodde att vi visste. Det är det fantastiska med vetenskapen – vi lär oss alltid något nytt.

442 vikingaskelett från utanför Skandinavien sekvenserades av Eske Willerslevs laboratorium och producerade hela genom-sekvenser för både män och kvinnor från platser i Skottland, Ukraina, Polen, Ryssland, Östersjön, Island, Grönland och andra håll i kontinental Europa. De jämfördes sedan med kända vikingaprov från Skandinavien.

En begravning av en vikingabåt på en estnisk vikingakyrkogård visar att fyra vikingabröder dog och begravdes tillsammans, uppenbarligen i samma strid, samma dag. Baserat på deras DNA kom troligen bröderna från Sverige.

De som utförde vikingaräder från Skandinavien har sitt ursprung i Norge, Sverige och Danmark. Åtminstone verkar vissa grupper som utförde vikingaräder vara nära besläktade med varandra, och kvinnor på Island verkar vara från de brittiska öarna, vilket tyder på att de kan ha “blivit” vikingar – även om vi inte riktigt förstår den sociala och samhällsstrukturen.

Gener som hittades i vikingar bidrog från hela Europa, inklusive södra Europa, och så långt borta som Asien. På grund av blandningen till följd av vikingaräderna som började vid Lindisfarne år 793, har den brittiska befolkningen idag så mycket som 6% Viking-DNA. Överraskande nog hade svenskarna bara 10%.

Vissa Viking-begravningar i både Orkney och Norge var faktiskt genetiskt piktiska män. Konverterar kanske? En av dessa begravningar kan faktiskt vara det tidigaste Pict-skelettet som hittills har sekvenserats.