Verksamhetsplan för Estlandssvenskarnas kulturförening – Svenska odlingens vänner (SOV) 2025
Evenemang, utställningar och aktiviteter
Efter två års nära samarbete med SOV invigs Estlands Nationalmuseums (ERM) utställning om estlandssvenskarna under maj månad. SOV som ställer både sina arkiv, sin kunskap och delvis egna föremål till förfogande kommer att delta i arbetet med att slutföra förberedelserna. Under 2025 kommer SOV både delta i invigningen för att sedan även arrangera och koordinera besöksresor till museet. ERM är även inbjudna till Sverige av SOV för att att informera om utställningen och förberedelserna. Länk till museets sida om utställningen https://www.erm.ee/en/Estonia-Swedes.
Deltagande planeras också bland annat i Arkivens Dag och Black Ribbon Day och SOV kommer att ställa ut och står för föreläsningar på Släktforskardagarna som kommer att hållas i Västerås. Den pågående utställningen ”Föremål på flykt” på Sjöhistoriska museet som SOV bidragit till är förlängd till våren 2025.
Arkivgruppen, lokalen och forskning
Under 2024 har flytten från plan fem till plan två i Estniska Huset avslutats. Dokument och föremål är genomgångna och uppackade och arkivgruppen kan återgå till ordinarie verksamhet och blicka framåt. Arkivet innehåller flera olika arkivbildare som behöver ordnas och förtecknas enligt allmänna arkivschemat. För att utöka tillgängligheten fortsätter vi arbetet med att digitalisera samlingarna. Vi har även en accession av privata arkiv från till exempel dödsbon och anhöriga till tidigare aktiva medlemmar. Detta ordnas, förtecknas och förvaras hos SOV.
Under 2025 kommer SOV att lansera en digital flip-bok om estlandssvensk textil som tagits fram av Lena Weesar, textilansvarig i Arkivgruppen. Arbetet med att publicera nya delar av fotoarkivet i Topoteket fortsätter. https://estlandssvensk.topotek.se/
SOV:s Släktforskargrupp kommer även i fortsättningen att underhålla och vidareutveckla släktdatabasen Våra Anor. Databasen som kombinerar material från SOV:s arkiv med vad som hittas i framförallt svenska och estniska riksarkiven har på sina första tre år kommit upp i 500 användare varav ett flertal forskare från nordiska universitet. Representanter för gruppen planerar hålla flera föreläsningar om arbetet och nya upptäckter. Genom släktforskargruppen kommer SOV och arkiven att representeras på Släktforskardagarna i Västerås med forskningshjälp, föredrag, utställningsmonter och bokförsäljning. SOV:s DNA-projekt kommer att drivas vidare under verksamhetsåret. Länk till släktdatabasen https://anor.estlandssvenskarna.org
Under 2025 kommer SOV stödja Edgar Mirjamsdotter i arbetet med sitt avhandlingsprojekt om estlandssvenskar och svenskhet vid Åbo Akademi. Ett annat pågående projekt som går in i 2025 där våra arkiv står till förfogande är projektet för runskans (runömålets) bevarande där Institutionen för estnisk och generell lingvistik vid Tartu Universitet i Dorpat samarbetar med organisationen Ruhnu Kultuuriruum (Runö Kulturområde), Institutionen för svenska, flerspråkighet och språkteknologi vid Göteborgs Universitet, Runöbornas förening i Sverige och Liviska institutionen vid University of Latvia.
Kustbon, förlagsverksamheten och kommunikation
Föreningens tidskrift Kustbon planeras utges med fyra nummer under året. Den är en viktig förbindelselänk mellan estlandssvenskar alltsedan det första numret kom ut 1918. Hemsidan, det öppna Nyhetsbrevet och föreningens konton på Facebook, Instagram och YouTube planeras uppdateras och vidareutvecklas. Genom Svenska Odlingens Vänners Förlag fortsätter föreningen att ge ut publikationer relaterade till estlandssvenskar. Under 2025 planeras en ny utgåva av den trespråkiga informationsfoldern Estlandssvenskar begravda på Gotland som finns placerad i 50 kyrkor på Gotland. Vidare planerar SOV att trycka och ge ut en reviderad minnesskrift över de hundratals estlandssvenskar som mobiliserades och deporterades under Sovjetockupationen.
Samarbete med andra organisationer och institutioner
Samarbetet med de estlandssvenska hembygdsföreningarna fortsätter. SOV planerar att kalla till två samrådsmöten med hembygdsföreningarna. Det goda samarbetet med bland andra Sverigeesterna, REL Gotland, Baltiska samarbetsgruppen, Föreningen Svenskbyborna, Genealogiska Föreningen, IRES i Uppsala och norska Krigsseilerregisteret fortsätter. Även våra samarbeten med institutioner i Estland som Estlandssvenskarnas kulturförvaltning, Svenska S:t Mikaelförsamlingen i Reval (Tallinn), SOV i Estland, Aibolands museum i Hapsal, Skandinavistika vid Tartu Universitet, Estniska Minnesinstitutet och Estniska Riksarkivet fortsätter.
Stockholm i mars 2025
Styrelsen för Estlandssvenskarnas kulturförening Svenska Odlingens Vänner (SOV)