Svenska Odlingens Vänner (SOV)

Publikationer

Till minne av deportationerna den 14 juni 1941

Till minne av deportationerna den 14 juni 1941

Den första vågen av deportationer gjordes den 14 juni 1941 och 9250 personer från Estland fördes till Ryssland.

I svenskbygden deporterades 78 personer främst lärare, kommunala tjänstemän, företagare och deras familjer. Av dessa kom senare 28 kvinnor och barn tillbaka till hemorten efter tyskarnas ankomst till Estland i september 1941.

För att hedra minnet av offren för Sovjetmaktens deportationer, godtyckliga arkebuseringar, mord på oskyldiga, de unga män och familjefäder som genom tvång mobiliserades till Röda armén 1941 och aldrig kom tillbaka till sina familjer utan dog i krig, svält och sjukdomar i Ryssland, har minnestavlor över dessa estlandssvenskar sammanställts av estlandssvenskarnas släktforskargrupp.

Tyvärr, fattas det foto på ett flertal offer och vi tar gärna emot saknade foton, hälsar Margareta Hammerman och Christopher Thiele, det går bra att maila till anor@estlandssvenskarna.org

 

Läs mer om deporterade och mobiliserade från Estlands svenskbygder här.