Svenska Odlingens Vänner (SOV)

Arkivgruppen, Släktforskning

Sensationellt foto har hittats!

Ett hittills okänt fotografi från 1861 av klagomännen från Ormsö hittades av Jörgen Hedman nu i veckan i den digitala plattformen för kulturarvsmaterial Alvin / Folklivsarkivet i Lund. Och det är det allra äldsta fotografiet av estlandssvenskar vi hittills känner till!
Klagomännen, det var alltså de fem män från Ormsö som begav sig över Östersjön till Stockholm för att klaga hos Sveriges dåvarande kung Karl XV över de övergrepp och egenmäktiga förfarande baron Stackelberg på godset Magnushof utsatte ormsöborna för. Männen var Anders Winkvist, Adam Jerikas, Hans Solros, Johan Renberg/Rönnberg och Lars Lindström.
Det skrevs en hel del i tidningarna runt om i landet om klagomännen och Svenska Arbetaren publicerade den svart-vita bilden efter fotot den 24 augusti 1861 tillsammans med en artikel. Bilden är en gravyr gjord av konstnären Carolina Weidenhayn, en av Sveriges första kvinnliga xylografer.
Av Lena Weesar