Svenska Odlingens Vänner (SOV)

Föredrag & Seminarier

Svenskarna kring Rågervik Zoom-föredrag med författaren Juta Holst

Lördagen den 8 maj kl 11.00-12.00

Lördagen den 8 maj kl 11.00-12.00 (svensk tid) presenteras boken av författaren Juta Holst på ett zoom-seminarium. Det finns möjlighet att efter föredraget ställa frågor till författaren.

Du anmäler dig till info@estlandssvenskarna.org och får en länk till zoom-föredraget. Koppla gärna upp dig litet före kl 11, så vi kan starta då!

Lagom till jul i fjol trycktes boken: ”Svenskarna kring Rågervik”

 

Boken handlar om estlandssvenskarna på Rågöarna och i strandbyarna i Vippal och Korkis.

Boken har en etnologisk och kulturhistorisk inriktning men har också en kort beskrivning av byarnas historia. Här behandlas bland annat de första folkskolorna på 1680-talet och böndernas möjlighet att friköpa sina gårdar på 1880- och 90-talen.

Sista kapitlet ägnas textilier och klädsel i allmänhet. Här refereras en artikel från 1932 av den finlandssvenska textilforskaren Hjördis Dahl.

Juta Holst studerade historia vid Tartu universitet och arbetade under 40 år på Estlands friluftmuseum Rocca al Mare som etnolog och forskare. 2017 belönades hon av Kungl. Gustav Adolfs Akademien ”för hennes viktiga bidrag till dokumentationen av den estlandssvenska kulturen, bland annat manifesterad i boken ’Spítam, en by att minnas’”.

Men nu är det alltså dags för hennes senaste bok.

Du anmäler dig till info@estlandssvenskarna.org och får en länk till zoom-föredraget. Koppla gärna upp dig litet före kl 11, så vi kan starta då!