Svenska Odlingens Vänner (SOV)

Evenemang & Utställningar

SOVs medlems- och studieresa till Tartu i maj 2023

SOVs MEDLEMS- och STUDIERESA till TARTU i maj – minnesvärd, rolig och lärorik!

En resa för SOVs och de estlandssvenska hembygdsföreningarnas medlemmar för att se estlandssvenska textilier och föremål på ERM, Estlands Nationalmuseum, Eesti Rahva Muuseum, lära känna staden Tartu lite bättre, besöka Skandinavistiska institutet på Tartus universitet och svenska St Mikaelskyrkan och det estlandssvenska kyrkomuseet i Tallinn.

 

Vi började med en guidad stadsvandring i Tartus “gamla sta’n” …

 

 

 

 

… som avslutades vid minnesstatyn av Gustav II Adolf, grundare av universitet i Tartu.

 

 

 

 

Vår kunniga guide, Kristel Sävborg, guidade oss på svenska.

 

 

Dagen efter tog vi lokalbussen till ERM, Eesti Rahva Muusem, Estlands Nationalmuseum … men hade vi kommit rätt?

 

 

Visst hade vi kommit rätt. På andra sidan vägen låg museet, imponerande minst sagt.

 

Vi hade beställt fram estlandssvenska föremål och textilier ur museets samlingar, vanligtvis får man bara se fem stycken åt gången i museets forskningssal, men vi fick se de flesta av de vi hade valt ut. Visst kände vi oss lite som VIP.

Men – ingen kunde berätta om föremålen för oss från museet, vi fick göra det själva vilket vi också gjorde. Gun, om de från Rågöarna, Anna-Greta om de från Runö och Lena om de från Ormsö. Gun berättade bland annat om en re miss från Stora Rågö – och det blev frågor och diskussion över en skädek, ett förkläde, från Storbyn, Stora Rågö.

En överraskning för Lena var en haklapp, sydd av hennes mors mormor, Agneta Hallman, från gården Masa, Kärrslätt på Ormsö. Daterad ca 1900. Så noga och fint sydd med små, små stygn, vackert kantad och också fodrad. – Agneta sitter till vänster på familjefotot, Lenas mormor Maria står med gitarr i mitten av bilden. (Fotot tillhör Lena)

Anna-Greta berättade bland annat om läderstrumporna, eller sockorna, från Runö som männen satte över sina yllesockor när de var på säljakt eller ute på fiske. Kvinnorna på ön använde dem också när de samlade tång nere vid stranden. Påhittigt eller hur? För att inte bli blöt om fötterna.

 

Efter lunch hade vi en guidad visning av museet …

 

 

… och här står vår guide framför Estlands första flagga, en stolthet.

 

På kvällen träffade vi professor Daniel Sävborg, längst fram till höger på bilden, på Skandinavistiska institutet på universitetet – ett trevligt möte över en kopp kaffe.

 

Den tredje dagen var det dags att resa tillbaka till Tallinn för att ta färjan till Stockholm på kvällen. De som ville, och inte tidigare sett, fick en guidad visning av svenska St Mikaelskyran och det estlandssvenska kyrkomuseet, andra “gjorde sta’n” på egen hand.

Kort sagt – en minnesvärd, rolig och lärorik resa arrangerad av SOV!