Svenska Odlingens Vänner (SOV)

Evenemang & Utställningar

Estlandssvenskarna SOV deltar i Stockholms bokhelg på lördag

Stockholms bokhelg den 26-29 augusti: På lördag den 28 augusti finns Estlandssvenskarnas kulturförening SOV och Sverigeesterna REL vid Norra Bantorget med bokbord och intressanta föredrag. Stockholms innerstad kommer att sjuda av läslusta hela helgen och här hittar du helgens program med medverkande förlag, museer, institutioner, bokhandlare, författare och en karta – https://www.stockholmsbokhelg.se/

SOV och REL på Norra Bantorget

12.10-12.30
Medeltida brännboll. Brännboll har spelats över hela Europa ända sedan medeltiden, ofta under påskdagarna och på Runö levde traditionen kvar till 1944, då de flesta invånarna flydde till Sverige. Idrottshistoriker Isak Lidström berättar om olika varianter av mjul, som sporten kallades på den lilla ön i Rigabukten och andra estlandssvenska idrotter och lekar.
12.45-13.00
Hur kom en flyktinggrupp på flera tiotusen människor in i det svenska samhället under och efter andra världskriget? I boken ”Esterna i Västra Sverige 1945-2020” beskriver Aho Rebas processen utifrån både intervjuer och föreningsaktiviteter. Boken kom ut i en svensk översättning nu i augusti och presenteras av Sirle Sööt, ordförande i Sverigeesternas förbund REL.
13.15-13.30
Kartor från kvinnoön. En del tror att det är Nargö i Finska viken som Adam av Bremen syftade på när han skrev om Terra feminarum i sitt verk 1075. Och på estniska heter ön Naissaar, vilket betyder just Kvinnoön. Margit Rosen Norlin, som är född på ön, har nu samlat kartor över ön, foton, evakueringsbeslut med mera i ett nytt bokverk, ”Nargö – NargÖen. En ö i Finska viken”.
13.45-14.15
Terror i Gammalsvenskby. I augusti 1783 tvingades tusen svenskar iväg från sina hem på norra Dagö i Estland. Ett år senare levde bara 135 av dem. Ingen annan grupp svenskar har lidit så mycket på grund av politik som den lilla grupp svenskar, som hamnade i Gammalsvenskby vid floden Dnjepr i dagens Ukraina. I två böcker skriver adjunkt Jörgen Hedman om terrorn som drabbade byn under 1930-talet, ”Spelet om svenskbyborna som inte stannade i Sverige 1929-31” och ”Svenskbybornas ödesår 1939-49”.