Svenska Odlingens Vänner (SOV)

Evenemang & Utställningar

Kulturmedaljen för 2020 har äntligen delats ut

Vi gratulerar Hjalmar Enggrön till Kulturförvaltningens kulturbärare för 2020, men på grund av pandemin fick medaljutdelningen vänta ett helt år. Det blev i Rågölajkar och hälsningar på storskärmen från musiker i Estland, dragspel, fiol, säckpipa och till och med en tvärflöjt. Alla som spelade bröllopslåtarna hade haft Hjalmar som lärare.

Intresset för den estlandssvenska musiken, och särskilt den från Rågöarna, är stort i Estland idag. Ett skäl är att det finns en obruten tradition av spelmän från kanske medeltiden till bröderna Endel och Hjalmar Enggrön. Och deras elever.

En av de personer som nu för Hjalmars musik vidare i Estland är Juhan Bernadt, som för några år sedan flyttade till Tallinn efter att ha bott länge Stockholm och det var han som hade spelat in den uppskattade hälsningen till medaljören.

Uppskattade grannar

Den estniske ambassadören Margus Kolga sa i sitt tal att det också finns en stor samhörighet och positiv känsla bland esterna till de två folk som flyttat in i landet och delat samma levnadsbetingelser som esterna: svenskarna i väster och de gammaltroende ryssarna i öster. Varför de förra kom kan ingen svara säkert på, men de sökte förmodligen ny jord under medeltiden. De senare var religiösa flyktingar och motståndare till förändringarna i den rysk-ortodoxa kyrkan på 1600-talet och de kom till trakterna av Peipussjön i slutet av 1600- och början av 1700-talet. Här och i andra utkanter av det ryska imperiet kunde de sedan bevara sin gamla liturgi och blev uppskattade grannar till esterna.

Ambassadören berömde de båda folken för att de hade lyckats bevara sin egenart under århundraden i Estland.

– Tack vare Hjalmar känner vi till mycket om Rågöarna. Hur svenskarna levde där och hur de såg på framtiden. Jag vill tacka er för att ni hållit den här elden brinnande.

Sedan skämtade han om att familjen Enggrön till och med slår den svenska kungafamiljen eftersom den fått två Pöhlmedaljen. Brodern Endel utsågs till kulturbärare och fick den första Pöhlmedaljen redan 2015.

Hjalmar Pöhl är född 1929 på Stora Rågö och växte upp i en musikalisk familj, där fadern Robert var en välkänd spelman. Som sjuåring spelade Hjalmar för första gången durspel (en typ av dragspel) på ett Rågöbröllop. Han kom till Sverige med Juhan på fartygets sjunde hämtningsresa. Legendarisk är bilden där han och Oskar Sydman sitter på fartygets däck och spelar dragspel för att som de själva berättat lätta upp den dystra stämningen. I Sverige har Hjalmar spelat i både Rågöbornas danslag och i det estniska danslaget Kassari. Från 1990-talet har han varit många gånger i Estland för att spela på olika kurser och arrangemang.

Pandemin försenade utdelningen

Ceremonin hölls av pandemiskäl trekvarts år efter utnämningen och inför en liten skara på estniska ambassaden i Stockholm. Formellt är det den estlandssvenska kulturförvaltningen som utser kulturbärare, men eftersom organisationen ingår i den återstartade kulturautonomin blev arrangemanget ett uppdrag för en estnisk ambassadör.

I sitt tal på storskärmen inne på ambassaden tackade Gun Pella Hjalmar för att all glädje och för att han ”gett alla dansare lätta fötter”. Även dottern Eva Enggrön sa efter ceremonin att hon uppskattade de små lätta fötterna. Rågödanserna med sina små steg är kanske lättare att dansa än annan folkdans. Lättare att hålla fötterna i takt så man kan koncentrera sig på samvaron, melodierna och glädjen.

Text och foto: Mattias Reinholdson

Estlandssvenska kulturbärare som tidigare har fått Hans Pöhls medalj

Estlandssvenskarnas Kulturförvaltning  delar årligen ut utmärkelsen ”Estlandssvenskarnas Kulturbärare” med Hans Pöhls medalj sedan 2015. Hans Pöhl var en av de politiker, som på 1920-talet såg till att Estland fick en av dåtidens generösaste minoritetslagarna i världen.

Följande personer har tidigare fått utmärkelsen:

2015 Ivar Rüütli och Endel Enggrön.
2016 Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf, Toomas Lilienberg och Göte Brunberg.
2017 Einar Mihlberg och Margareta Hammerman.
2018 Maria Gilbert och Silvi-Astrid Mickelin.
2019 Oskar Friberg, Margit Rosen Norlin och Arnold Lindgren.
2020 Hjalmar Enggrön och Odensholms byalag. Vid denna tidnings pressläggning var det okänt när byalaget skulle få ta emot Pöhl-medaljen.
2021 Utnämningen ska tillkännages på sång- och dansfesten i Hapsal i augusti.