Svenska Odlingens Vänner (SOV)

Evenemang & Utställningar

Kulturbrodöserna-Aibotapeten 2

Kulturbrodöserna och Aibotapeten 2

Kulturbrodöserna är en grupp kvinnor med estlandssvensk och estnisk bakgrund som broderar estlandssvenskarnas historia i form av en 5,5 meter lång vepa. Namnet på projektet är “Aibotapeten 2” eller “Det nya livet i det gamla landet. ” Vepan är en fortsättning på Aivotapeten 1  som finns i det estlandssvenska museet Aibolands museum i Hapsal. Den första Aibotapeten beskriver den estlandssvenska och estlandssvenskarnas historien från 1100-talet fram till 1944.
Den nya vepan beskriver fortsättningen med flykten från Estland 1944, vad som hände på vägen till Sverige och slutar med estlandssvenskarnas etablering i det svenska samhället. Vepans avslutas med när man kunde återvända till den forna hembygden och “Det nya livet i det gamla landet”.

Gruppen i Stockholm broderar det som hände de som flydde till Sverige.  Gruppen “Torsdagstanterna” på Aibolands museum i Hapsal broderar vad som hände de som inte kunde fly utan blev kvar i det sovjetockuperade Estland. De båda veporna är lika långa och kommer att hänga  parallellt för att vis a vad som hände samtidigt i Sverige och Estland.

Projektet Aibotapeten 2 vill samtidigt lyfta fram den estlandssvenska folkgruppen, dess historia och språk, som tyvärr många inte känner till. Målsättningen är att  visningen av båda veporna kan ske i slutet år 2020. Projektet är ett samarbete mellan Estlandssvenskarnas kulturförening SOV och Aibolands museum i Hapsal, Estland.

Kulturbrodöserna har också en Facebooksida >>>

Projektledare är Merike Wulff
För frågor till kulturbrodöserna kontakta Merike Wulff 

Nedan några detaljer och motiv från Vepan